Learn dutch 100% free
Log in!

Click here to log in
New account
Several accounts created on all our sites.
JOIN our free club and learn for free now!

  • Home
  • Report a bug


  •  


    Learn Dutch > Dutch lessons and exercises > Dutch test #67429
    > Other Dutch exercises on the same topics: Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities [Change theme]
    > Similar tests: - Belgium-geography - Belgium: nationa anthem - Geography - Belgium : painters - NEDERLAND (24) - NEDERLAND (12) - NEDERLAND (35) - Nederland (19)
    > Double-click on words you don't understand


    NEDERLAND (34)


    NEDERLAND (34)


    Nederlands-Indië door Japan bezet (1941 - 1945)
    In Nederlands-Indië wordt de Nederlandse bevolking door de Japanse bezetter in kampen geïnterneerd. De vrouwen en kinderen worden van de mannen gescheiden. Veel mannen worden weggevoerd en tewerkgesteld. Ook de Indonesische bevolking lijdt zwaar onder de bezetter.

    Op 27 september 1940 sloten Japan, Duitsland en Italië het Driemogendhedenpact. Op 7 december 1941 bombardeerde Japan de vlootbasis Pearl Harbour van de Amerikanen in de Stille Oceaan. Birma, Malakka, Singapore en Nederlands-Indië werden door de Japanners zonder veel moeite bezet. Tijdens de Slag in de Javazee werd de geallieerde vloot, onder bevel van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman, verslagen. Bijna alle Australische, Britse, Amerikaanse en Nederlandse schepen werden tot zinken gebracht. Het kostte aan duizenden opvarenden, waaronder 900 Nederlanders, het leven.

    Aan land moesten de Nederlandse troepen na drie maanden capituleren. In de maanden erna werden alle Nederlanders, vrouwen en mannen apart, in interneringskampen opgesloten. Voor de Nederlanders, die in Indië de elite hadden gevormd, betekende dit een diepe vernedering. De behandeling door de Japanse bezetter was bovendien slecht. Er heerste in de kampen een zeer strenge discipline, het eten was buitengewoon karig waardoor velen ziek werden en stierven.
    De Indonesische bevolking nam aanvankelijk een tweeslachtige houding aan. Kwamen de Japanners nu als bevrijders of als bezetters? Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kende Indonesië al een nationale beweging, waarvan Soekarno met zijn Partai Nasional Indonesia (PNI) de leider was. De Japanners gebruikten deze beweging voor hun eigen doeleinden. Heel Indonesië werd ondergeschikt gemaakt aan de oorlogsdoelen van Japan. Dit betekende dat honderdduizenden Indonesiërs verplicht te werk werden gesteld, evenals de Nederlandse mannelijke krijgsgevangenen.

    Amerika wist in de zomer van 1942 de Japanse opmars te stuiten. De Amerikaanse marine won de grote Zeeslag in de Koraalzee (7-8 mei 1942) en de Zeeslag bij Midway (3-6 juni 1942). Na de verovering van de eilanden in de Stille Oceaan wist Amerika in oktober 1944 de Filippijnen te bereiken. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 maakten een einde aan de oorlog. In Hiroshima werden 140.000 mensen op slag gedood. In Nagasaki kwamen circa 70.000 mensen om. Op 2 september 1945 werd de capitulatie getekend en begon Japan met de ontruiming van de nog bezette gebieden.






    Twitter Share
    Dutch exercise "NEDERLAND (34)" created by mariebru with The test builder. [More lessons & exercises from mariebru]
    Click here to see the current stats of this Dutch test

    Please log in to save your progress.


    1. Op welk datum werd het Driemogendhedenpact gesloten ?

    2. Wie bombardeerde Op 7 december 1941 de vlootbasis Pearl Harbour in de Stille Oceaan ?

    3. Hoeveel Nederlanders stierven tijdens de Slag in de Javazee ?

    4. Na hoeveel maanden moesten de Nederlandse troepen aan land capituleren ?

    5. Wanneer wist Amerika de Japanse opmars te stuiten ?

    6. Op welk datum won de Amerikaanse marine de grote Zeeslag in de Koraalzee ?

    7. Hoeveel dagen duurde de Zeeslag bij Midway ?

    8. Wanneer bereikte Amerika de Filippijnen ?

    9. Wat maakte een einde aan de oorlog ?

    10. Op welk datum werd de capitulatie van Japan getekend ?









    End of the free exercise to learn Dutch: NEDERLAND (34)
    A free Dutch exercise to learn Dutch.
    Other Dutch exercises on the same topics : Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities | All our lessons and exercises