Learn dutch 100% free
Log in!

Click here to log in
New account
Several accounts created on all our sites.
JOIN our free club and learn for free now!

  • Home
  • Report a bug


  •  


    Learn Dutch > Dutch lessons and exercises > Dutch test #71552
    > Other Dutch exercises on the same topics: Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities [Change theme]
    > Similar tests: - Belgium-geography - Belgium: nationa anthem - Geography - Belgium : painters - NEDERLAND (24) - NEDERLAND (12) - NEDERLAND (35) - Nederland (19)
    > Double-click on words you don't understand


    The Netherlands


     

     http://fr.academic.ru/pictures/frwiki/82/Ruud_Lubbers.jpg

     

    RUUD LUBBERS  

    ;




    Het Akkoord van Wassenaar (1982)
    Na enkele jaren van politieke en sociaal-economische verwarring maakt een coalitie van christen-democraten en liberalen een begin met een ingrijpende sanering van de overheidsfinanciën en het stelsel van sociale verzekeringen. In het  Akkoord van Wassenaar besluiten overheid, werknemers en werkgevers tot loonmatiging om de Nederlandse exportpositie te versterken.
     Tengevolge van de wereldwijde economische crisis liep in de jaren '80 het aantal werklozen op tot meer dan 600.000 Men begon te beseffen dat  de Nederlandse industrie en tevens de overheidsfinanciering dringend hervormd moesten worden. In 1982 trad het eerste kabinet Lubbers aan. Dit kabinet bestond uit CDA en VVD. De populaire CDA'er Dries van Agt verliet samen met een andere populaire politicus, Hans Wiegel van de VVD, in 1982 de actieve politiek. Beiden werden Commissaris van de Koningin in respectievelijk Noord-Brabant en Friesland. Met de CDA'er Ruud Lubbers brak het tijdperk van de no-nonsens aan. De overheid speelde in die tijd binnen de Nederlandse economie nog een grote rol. Het beleid van het kabinet Lubbers was erop gericht die rol door middel van decentralisatie, deregulering en privatisering terug te dringen. Zo werden omvangrijke subsidies aan verouderde en onrendabele ondernemingen stopgezet. Een belangrijk instrument om de economie te stimuleren was de Wet Investeringsrekening (WIR). Volgens deze wet betaalt de overheid een deel van de investeringen van bedrijven terug. Het kabinet Lubbers wist ook het financieringstekort terug te brengen van 11 procent van het nationaal inkomen in 1983 tot 6,5 procent in 1986.
    In de jaren zeventig en tachtig was de Nederlandse bevolking tamelijk  kritisch. Er vonden massale acties plaats tegen kernwapens, kernenergie en tegen de plaatsing van kruisraketten. Op 21 november 1981 demonstreerden 400.000 mensen in Amsterdam tegen kernwapens. Overal in Europa waren demonstraties tegen kernwapens, maar geen ervan bracht zoveel mensen op de been. In 1983 werd er gedemonstreerd tegen de dreigende plaatsing van NAVO-kruisraketten op Nederlands grondgebied. Hiervoor kwamen 550.000 mensen naar Den Haag. Deze plotselinge massale tegenstand werd in het buitenland 'Hollanditis' genoemd: de ziekte van Holland. Verschillende groeperingen namen deze term over als erenaam voor hun streven. Tijdens een nationale actieweek legden in mei 1984 900.000 mensen uit protest tegen de kruisraketten het werk een kwartier stil. De Tweede Kamer ging desondanks akkoord met de plaatsing van kruisraketten. Door de politieke veranderingen in Oost-Europa en de Sovjet-Unie werd deze plaatsing echter overbodig.
    Het kabinet Lubbers had overigens een andere vijand op het oog. Dat was het hoge financieringstekort van de overheid, dat in die jaren op bijna 12 procent was gekomen. De regering kondigde dan ook grote bezuinigingen aan. De regering vroeg aan de vakbeweging en werkgevers  tot een akkoord te komen over loonmatiging met behoud van werk. De leus was: 'Werk gaat boven inkomen'. Ook konden werknemers loon inleveren tegen arbeidstijdsverkorting. Hierdoor liep de werktijd in veel sectoren terug van 40 tot 38 uur per week. Dit akkoord staat bekend als het 'Akkoord van Wassenaar', dat in latere jaren in het buitenland grote bekendheid kreeg onder een andere naam: 'het Poldermodel'. Ook ging het mes radicaal in de ruimhartige sociale wetgeving. De tijd was er rijp voor, want niemand die hiertegen protesteerde, uitgezonderd de wat oudere Joop den Uyl, leider van de oppositiepartij PvdA, . Hij zag zijn oude leus 'Spreiding van kennis, inkomen en macht' in het tegendeel veranderen. Wim Kok, al sinds 1973 voorzitter van het Nederlands Verbond van Vakbewegingen (NVV), werd in 1986 de opvolger van Den Uyl binnen de PvdA.






    Twitter Share
    Dutch exercise "The Netherlands" created by mariebru with The test builder. [More lessons & exercises from mariebru]
    Click here to see the current stats of this Dutch test

    Please log in to save your progress.


    1. Tot hoeveel liep het aantal werklozen op in de jaren '80 ?

    2. Wat moest dringend hervormd worden?

    3. Welk kabinet trad in 1982 aan?

    4. Welke populaire CDA'er verliet in'82 de actieve politiek?

    5. Welke wet moest de economie stimuleren ?

    6. Waartegen demonstreerden 400.OOO mensen in Amsterdam?

    7. Waarom legden in mei 1984,900.000 mensen het werk een kwartier stil.

    8. Hoe heet het akkoord tussen vakbeweging en werkgevers?

    9. Hoe noemt men dit akkoord in het buitenland?

    10. Wie was de al oudere leider van de PvDA?









    End of the free exercise to learn Dutch: The Netherlands
    A free Dutch exercise to learn Dutch.
    Other Dutch exercises on the same topics : Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities | All our lessons and exercises