Learn dutch 100% free
Log in!

Click here to log in
New account
Several accounts created on all our sites.
JOIN our free club and learn for free now!

  • Home
  • Report a bug


  •  


    Learn Dutch > Dutch lessons and exercises > Dutch test #66282





    > Other Dutch exercises on the same topics: Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities [Change theme]
    > Similar tests: - Belgium-geography - Belgium: nationa anthem - Geography - Belgium : painters - NEDERLAND (24) - NEDERLAND (12) - Nederland (19) - NEDERLAND (35)
    > Double-click on words you don't understand


    Netherlands (27)


    NEDERLAND (27)

     

    Abraham Kuyper

    De Schoolstrijd (1879)

    Oprichting van de Anti-Revolutionaire Partij, de oudste politieke partij van Nederland. Deze partij is verantwoordelijk voor de Schoolstrijd. De liberalen willen het onderwijs neutraal (openbaar) houden, terwijl de protestanten en katholieken juist scholen willen op basis van hun geloof en het recht op subsidie. Het is het begin van de verzuiling in Nederland, die nog decennialang het politieke leven in Nederland zal domineren.

    In de periode 1840 tot 1890 ontwikkelde Nederland zich van een samenleving van boeren en ambachtslui tot een meer industriële samenleving. Het spoorwegnet werd enorm uitgebreid en Amsterdam en Rotterdam werden door kanalen met de zee verbonden. De machine verving op grote schaal de handenarbeid. De omstandigheden waarin de fabrieksarbeiders leefden en werkten  waren in die tijd erbarmerlijk. Er was nauwelijks sprake van enige rechten van werknemers. Ook kinderarbeid was een algemeen geaccepteerd verschijnsel. Tegen deze omstandigheden rees geleidelijk aan verzet en leidde uiteindelijk tot de oprichting van de vakbonden.

    Ook godsdienstige kwesties speelden in de negentiende eeuw een belangrijke rol in het politieke leven. Door de nieuwe grondwet van1848 was er onder meer recht van vereniging en vergadering gekomen en was daarin bovendien de scheiding van kerk en staat vastgelegd. Hierdoor kon de rooms-katholieke kerk zich weer vrij organiseren in Nederland. Sinds de Tachtigjarige Oorlog waren de bisdommen opgeheven en was Nederland voor Rome een missiegebied. Nu kon de paus de bisschoppelijke hiërarchie herstellen en hij benoemde vrijwel direct vijf nieuwe bisschoppen. Onder de protestanten zorgde dit voor veel onrust. Zij vreesden voor roomse overheersing en de terugkeer van de inquisitie. De koning nam een petitie in ontvangst van de protestantse Aprilbeweging die tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie was. Hij liet in bedekte termen blijken sympathie te voelen voor zijn protestantse onderdanen. Door deze opstelling van de koning nam de liberaal Thorbecke ontslag en werd de Tweede Kamer ontbonden. Een nieuwe regering diende een nieuwe wet op de kerkgenootschappen in, die de gemoederen tot bedaren bracht.

    De strijd voor het recht op gesubsidieerd onderwijs op katholieke en protestantse grondslag bracht de twee kerkelijke stromingen dichter bij elkaar. De liberalen die in Nederland lange tijd de politiek domineerden wilden niets weten van gesubsidieerd onderwijs voor de twee kerkelijke stromingen. Het door de staat betaalde onderwijs moest neutraal blijven. In 1878 werd de Wet op het Lager Onderwijs door de koning getekend, ondanks een verzoek door middel van 300.000 handtekeningen dit niet te doen. Maar ook in deze wet kwam er geen subsidie voor het katholiek en protestants onderwijs, waarop de protestanten en de katholieken besloten te gaan samenwerken. Zo ontstonden in de Tweede Kamer de eerste coalities van eensgezinden.

    De parlementariërs in die tijd waren nog niet in een politieke partij verenigd. Dat gebeurde voor het eerst in 1878. In dat jaar werd volgens een strak partijprogramma van Abraham Kuyper de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) opgericht. Kuyper was een echte calvinist, die ervan uitging dat God volkomen soeverein was, dat de overheid en het volk die hadden te erkennen en dat de overheid de dienares van God was. Dit in tegenstelling tot de beginselen van de Franse revolutie die dit christelijke begrip had verworpen. Vandaar de naam ' antirevolutionair'. In dat jaar werd ook de Sociaal-Democratische Vereniging opgericht, die zich vooral liet inspireren door de leer van Karl Marx. De katholieken verenigden zich in rooms-katholieke kiesverenigingen. In 1881 werd door Ferdinand Domela Nieuwenhuis de Sociaal-Democratische Bond opgericht. Deze Bond trok zich vooral het lot van de arbeiders aan. Via het weekblad 'Recht voor Allen', dat Domela Nieuwenhuis uitgaf, werd ondermeer gepleit voor een radicale verandering in de eigendomsverhoudingen. De 'verzuiling' van de politieke partijen via socialistisch, liberaal en kerkelijk gedachtegoed heeft decennialang de Nederlandse politiek gedomineerd.

     

     





    Twitter Share
    Dutch exercise "Netherlands (27)" created by mariebru with The test builder. [More lessons & exercises from mariebru]
    Click here to see the current stats of this Dutch test

    Please log in to save your progress.


    Click on letters between brackets to build correct words. Click on the box to start again. A tip in the grey box.


    1. Tot 1840 bestond de Nederlandse bevolking uit boeren en ( )   [am...] .

    2. Nederland ontwikkelde zich dan tot een meer industriële ( )   [sa...].

    3. Amsterdam en Rotterdam werden door ( )   [k...] met de zee verbonden.

    4. De machine verving de ( )   [ha...].

    5. De fabrieksarbeiders werkten en leefden in erbarmelijke ( )   [om...].

    6. De werknemers hadden geen ( )   [r...].

    7. De ( )   [ki...] was een algemeen geaccepteerd verschijnsel.

    8. De godsdienstige ( )   [k...] speelden ook een belangrijke rol.

    9. De liberaal Thorbecke nam ontslag en de Tweede ( )   [K...] werd ontbonden.

    10. Een nieuwe ( )   [r...] diende een nieuwe wet op de kerkgenootschappen in.










    End of the free exercise to learn Dutch: Netherlands (27)
    A free Dutch exercise to learn Dutch.
    Other Dutch exercises on the same topics : Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities | All our lessons and exercises