Learn dutch 100% free
Log in!

Click here to log in
New account
Several accounts created on all our sites.
JOIN our free club and learn for free now!

  • Home
  • Report a bug


  •  


    Learn Dutch > Dutch lessons and exercises > Dutch test #68127





    > Other Dutch exercises on the same topics: Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities [Change theme]
    > Similar tests: - Belgium-geography - Belgium: nationa anthem - Geography - Belgium : painters - NEDERLAND (24) - NEDERLAND (12) - Nederland (19) - NEDERLAND (35)
    > Double-click on words you don't understand


    Netherlands (38)


    NEDERLAND (38)


    Afscheid neutraliteitspolitiek (1949)
    In 1949 wordt de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht. Ook Nederland treedt tot de NAVO toe en neemt daarmee definitief afscheid van de neutraliteitspolitiek, die sinds 1839 de kern van het Nederlands buitenlands beleid vormde. In 1957 behoort Nederland ook tot éen van de oprichters(samen met Duitsland,Frankrijk,Italië,België en Luxemburg)van de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

     Nederland werd na de Tweede Wereldoorlog opnieuw 'opgedeeld' in de verschillende zuilen, in de wereldpolitiek voltrok zich ook een duidelijke scheiding. De Sovjet-Unie, die een belangrijke bijdrage had geleverd aan de overwinning op nazi-Duitsland, betrok de landen die het had bevrijd in zijn invloedssfeer. De andere bevrijders Amerika, Engeland en Frankrijk reageerden daarop door West-Duitsland economisch en financieel te steunen en op te nemen in het westerse bondgenootschap. Berlijn was het slagveld waarop de 'Koude Oorlog' , zoals men de strijd tussen Oost en West noemde , werd uitgevochten. Om de dreiging vanuit het 'Oostblok' het hoofd te bieden werd in 1949 de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht. Ook Nederland trad toe tot de NAVO en nam daarmee definitief afscheid van de neutraliteitspolitiek, die sinds 1839 de kern van het Nederlands buitenlands beleid had gevormd.

    In Nederland kwam na de oorlog het normale leven weer langzaam op gang. Rond 1950 zorgden hogere salarissen voor een redelijke welstand. Om de woningnood te lenigen werd er in het hele land volop gebouwd waarbij een nieuw type woning zijn intrede deed: het flatgebouw. Deze woningen van drie of vier verdiepingen hoog straalden de uit 1920 stammende 'Nieuwe Zakelijkheid' uit. Toch bleef de woningnood nog lang bestaan. De jonggehuwden ( na de oorlog massaal ) moesten vaak bij één van de ouders inwonen tot er een woning beschikbaar was. Ook de bevolkingsgroei nam explosief toe, van 8,8 miljoen in 1940 tot 10 miljoen in 1950. Naast moderne woningen verschenen er ook allerlei elektrische apparatuur in de Nederlandse huishoudens zoals radio's,platenspelers, stofzuigers, wasmachines en centrifuges, waarmee het leven aangenamer en makkelijker werd. Nog nooit had de Nederlandse bevolking, namelijk de minstbedeelden , zoveel kansen gekregen om vooruit te komen en om een comfortabel leven te leiden.

    Nederland is betrokken geweest bij de oprichting van diverse internationale organisaties, zoals de VN en de NAVO. In 1948 werd ook op economisch gebied samenwerking gezocht en gevonden in de oprichting van de Benelux: een douane-unie tussen Nederland, België en Luxemburg. Deze drie landen plus Frankrijk, Duitsland en Italië besloten in 1957 tot de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Op 1 januari 1958 trad hiertoe het Verdrag van Rome in werking. Met de vorming van de EEG werd beoogd, zoals in artikel 2 van het EEG-verdrag te lezen is: “de harmonische ontwikkeling van de economische activiteit binnen de gehele Gemeenschap, een gestadige en evenwichtige expansie, een grotere stabiliteit, een toenemende verbetering van de levensstandaard en nauwere betrekkingen tussen de in de Gemeenschap verenigde staten”. Binnen de EEG zou een gemeenschappelijk markt tot stand komen alsmede een algemeen landbouwbeleid. In 1973 traden Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk toe, in 1981 gevolgd door Griekenland en in 1986 door Spanje en Portugal. Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de Europese Unie (EU). Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daarop volgende democratisering van de Oostblok-landen zijn er in 2004 acht landen uit het voormalige Oostblok (Estland, Letland, Lithouwen, Polen, Hongarije, Tsjechie, Slovakije en Slovenië) + Malta en Cyprys lid geworden van de Europese Unie (EU). In 2007 traden Bulgarije en Roemanië toe tot de EU. Met deze uitbreiding van de Europese Unie wordt een al sinds de veertiende eeuw levend Europees ideaal verwezenlijkt.






    Twitter Share
    Dutch exercise "Netherlands (38)" created by mariebru with The test builder. [More lessons & exercises from mariebru]
    Click here to see the current stats of this Dutch test

    Please log in to save your progress.


    1. In welk jaar telde Nederland ongeveer 8,8 miljoen personen ?

    2. Wanneer traden Oostenrijk, Finland en Zweden toe tot de Europese Unie (EU).

    3. In welk jaar viel de Berlijnse Muur ?

    4. In welk jaar werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht ?

    5. Wanneer traden Bulgarije en Roemenië toe tot de EU ?

    6. In welk jaar traden Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk tot de EEG toe ?

    7. Wanneer werd de Europese Economische Gemeenschap (EEG) opgericht ?

    8. Wanneer waren er ongeveer tien miljoen Nederlanders ?

    9. Sinds welk jaar had Nederland een neutraliteitspolitiek ?

    10. Rond welk jaar verhoogden de salarissen in Nederland ?










    End of the free exercise to learn Dutch: Netherlands (38)
    A free Dutch exercise to learn Dutch.
    Other Dutch exercises on the same topics : Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities | All our lessons and exercises