Learn dutch 100% free
Log in!

Click here to log in
New account
Several accounts created on all our sites.
JOIN our free club and learn for free now!

  • Home
  • Report a bug


  •  


    Learn Dutch > Dutch lessons and exercises > Dutch test #84343





    > Other Dutch exercises on the same topics: Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities [Change theme]
    > Similar tests: - Belgium-geography - Belgium: nationa anthem - Geography - Belgium : painters - NEDERLAND (24) - NEDERLAND (12) - Nederland (19) - NEDERLAND (35)
    > Double-click on words you don't understand


    Belgium: history VII



    De Nederlandse Tijd 
    (1815 - 1830)

    Na de nederlaag van Napoleon beslisten de geallieerden op het Congres van Wenen om een bufferstaat tegen Frankrijk op te richten. Zij verenigden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik in één staat: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Aan het hoofd ervan kwam Willem I van Oranje.

    Willem I stimuleerde de industrialisering van België. Hij steunde de gemechaniseerde industrie, verbeterde de transportinfrastructuur en zorgde voor financiële steun aan ondernemers. De grote Waalse en Gentse industriëlen steunden zijn beleid. De niet-gemechaniseerde plattelandsindustrie in Vlaanderen leed sterk onder de concurrentie van de grote fabrieken, wat leidde tot ontevredenheid.
    De katholieke kerk steunde de oppositie op het platteland, omdat zij weigerde een protestantse vorst te aanvaarden. Daarenboven probeerde Willem I de kerkelijke macht aan banden te leggen, wat haar wantrouwen nog versterkte.
    Op politiek vlak was de Koning autoritair. De liberalen vroegen een regering met verantwoordelijke ministers, maar de Koning weigerde. In Vlaanderen wilde Willem I het Nederlands als officiële taal opleggen. De jonge Waalse en verfranste Vlaamse bovenklassen vreesden voor hun carrièremogelijkheden en waren misnoegd.

    In 1828 sloten katholieken en jonge liberalen een verbond met een gemeenschappelijk programma. In het Zuiden liepen de spanningen zo hoog op, dat het zich afscheurde van het Noorden en een eigen onafhankelijke Belgische staat oprichtte.


    Source : Belgium.be






    Twitter Share
    Dutch exercise "Belgium: history VII" created by mariebru with The test builder. [More lessons & exercises from mariebru]
    Click here to see the current stats of this Dutch test

    Please log in to save your progress.


    1. Tijdens welk Congres beslisten de geallieerden een bufferstaat op te richten ?



    2. Wie kwam aan het hoofd van die nieuwe staat ?



    3. Maakte het prinsbisdom Luik er deel van ?



    4. Aan wie gaf de koning financiële steun ?



    5. Wat wilden de liberalen ?



    6. Waarom steunde de katholieke kerk de oppositie ?



    7. Hoe antwoordde de koning erop ?



    8. In welke streek wilde de koning het Nederlands als officiële taal opleggen ?



    9. Wie vreesden voor hun carrière ?



    10. In 1828, wie sloten een verbond en tekenden een gemeenschappelijke programma ?












    End of the free exercise to learn Dutch: Belgium: history VII
    A free Dutch exercise to learn Dutch.
    Other Dutch exercises on the same topics : Geography, history, politics, literature... | Countries and nationalities | All our lessons and exercises